Pala palalta

Kuinka sinä aloitat palapelin tekemisen? Perinteisesti reunoista? Katsotko kuvaa ja asettelet kädessä olevan palan heti suurinpiirtein oikeaan kohtaan? Lajitteletko palat värien tai muodon perusteella?
Itse nappaan palojen joukosta aloituksiksi ne missä pari palaa on jo valmiiksi kiinni toisissaan. Pikku hiljaa palapeli rakentuu siitä ja kukin kuvio löytyy paikoilleen. Valmiin palapelin kuvaa enää harvoin tehdessä katson. Sitä tarkastelen kunnolla vain ostovaiheessa.
On äärettömän mielenkiintoista etsitietyn näköistä palaa tuhannen tai tuhansien palojen joukosta. Joskus sitä on varma että näin juuri tuosta puuttuvan palan, mutta mihin se meni. Toisinaan taas poimin palan helposti kasasta ja tiedän mihin se kuuluu. Enemmän kuin usein, joudun sovittamaan palaa palan perään, vertailemaan sävyjä, ennenkö oikea löytyy.

Vähän kuin elämä. Joskus niin simppeliä, joskus kaikkea muuta. Päivät ovat erilaisia, kuten palapelitkin. Elämä kuljettaa monen mutkan, väärän tai oikean valinnan kautta tielle jota ei kukaan etukäteen tiedä. 

Joskus sitä luulee löytäneensä oikean palan, mutta myöhemmin tarkastellen toteaa, että eipä niin tainnut ollakaan. Turhauttaa, tekisi mieli vain luovuttaa. Kerätä palat kasaan ja sulloa laatikko kaappiin odottamaan parempia aikoja. 

Toisinaan elämää on tarpeellista lokeroida tai lajitella, kuten palapelin palojakin. Tämän hoidan nyt, tuo jääköön myöhemmäksi murheeksi tai tehtäväksi hommaksi. 

Joskus ulkopuolinen vinkki on tarpeen. Joku toinen sanoo, että tämä kuuluu tähän ja toteat että niin on hyvä. Kuvio selkenee. 

Oli miten oli, on palapelin rakennus hyvää aivotreeniä, stressin lievitystä ja ehkä tarpeellista nollaustakin. Yllättävästi se saa myös muita mukaansa. Elämä koostuu yhdessä tekemisestä, autetaan toinen toistamme ja puhalletaan yhteen hiileen.
Joululomalla parantelin murtunutta varvasta. En päässyt juurikaan liikkumaan, joten palapelin teolle oli paljon aikaa. Kaupasta lähtikin mukaani kaksi rakastamani teeman, mukaista peliä. Italia ja Alakomaat. Amsterdamissa onkin tullut käytyä. Toki Italian Roomassa myös, vaikkei kuva juuri sieltä ollutkaan.
Vuosi 2022 alkoi edelleen koronan vallitessa, mutta matkasuunnitelmia olemme nyt jo tohtineet tehdä. Tulossa on siis parikin ulkomaan matkaa tälle vuodelle, mikäli maailman tautitilanne ei niitä pilaa. Arvaatko mihin matkamme meidät vievät? Yksi isompi vaelluskin on tulon päällä ja se ihan täällä Suomessa. Sitäkin saa arvata.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hola Nerja (Espanja)!

Samoksen ravintolakokemuksemme

Tallinna syyskuulla 2023

Viimeinen päivämme Espanjassa ja sehän tarkoitti Málagaa!